beschrijving beschrijving

Kaart van de verdedigingswerken rond de monding van de rivier Berbice

Afbeelding

Kaart van de verdedigingswerken rond de monding van de rivier Berbice

Osterlin, Philippus Marcus

Titel Leupe: Plaan van het nieuw angelegde fort of de geprojecteerde Batterie Andries in de geoctroyeerde Colonie de Berbice.

Rond 1742 waren alle opeenvolgende plannen voor een fort of ten minste een redoute op het Krabbeneiland of op de oostelijke punt van de oever van de monding van de rivier definitief verworpen. Deze afwijzing leidde tot een noodgreep ter verdediging van de toegang tot de kolonie in 1745-1746. Een tijdelijke oplossing werd gevonden door de aanleg van een bescheiden batterij van tien stukken op de oostelijke oever pal tegenover het Krabbeneiland, dat op initiatief van de toenmalige gouverneur Johan Andries Lossner (ook: Lössner, 1740-1749) de naam Fort Sint Andries kreeg.

Deze plattegrond behoort tot een serie gemaakt door de landmeter en ingenieur Philippus Marcus Osterlin (zie VEL1612 en 1614-1616) die het beperkte bereik en de efficientie van het Fort Sint Andries weergeeft en projectvoorstellen aandient voor een verdere versterking ervan. Een van de problemen met het toenmalige fortje was dat het aan de landzijde nauwelijks versterkt bleek; daar bevond zich alleen een dubbele aarden wal met smalle grachten, zonder bescherming van bastions en geschut, en het zou een eenmaal gelande Europese tegenstander in de praktijk dan ook weinig moeite kosten de bezetting van nog geen dertig man bij een stormloop van die kant te overrompelen. Naast het bieden van een overzicht van de verschillende onderdelen van dit fort, toont de kaart ook deze zwakheid.

Schaalstok van 250 Voeten Rhijnlands = [ca. 1 : 290].

Neem contact op met Nationaal Archief voor hergebruik en auteursrechten.

Bronnen en literatuur

Heijer, H. den, Grote Atlas van de West-Indische Compagnie = Comprehensive Atlas of the Dutch West India Company, II, de nieuwe WIC 1674-1791 = the new WIC 1674-1791 (2012)