beschrijving beschrijving

Tekening van het Nederlandse bezoek aan Tongatapu

Afbeelding

Tekening van het Nederlandse bezoek aan Tongatapu

Gilsemans, Isaac

Op 20 januari 1643 kwam de expeditie van Abel Tasman twee grote eilanden tegen. Dit waren Tongatapu en ‘Eua die door Tasman Amsterdam en Middelburg gedoopt werden. De expeditie ging aan de noordwestkust van Tongatapu voor anker. Hier bleef men van 21 tot 23 januari liggen. In tegenstelling tot de eerdere gebeurtenissen in Nieuw-Zeeland was de ontmoeting met de lokale bevolking ditmaal vriendelijk en vreedzaam. De Zeehaen en Heemskerck konden eindelijk hun voorraden fruit, groenten en vee aanvullen, met name kippen en varkens. Er was echter niet veel water te krijgen. Gedurende drie dagen vonden veel ontmoetingen plaats, waarbij giften werden uitgewisseld en goederen werden uitgewisseld. De Nederlanders boden voornamelijk linnen, spijkers, kralen, messen en vergrootglazen voor voedingsmiddelen. De lokale heerser en andere leden van de lokale bevolking werden aan boord ontvangen.

Isaac Gilsemans, koopman aan boord van de Zeehaen, tekende waarschijnlijk deze gebeurtenissen in Abel Tasman’s journaal. ‘G’ laat zien waar de Nederlandse boten aan land gingen om vers water te halen. ‘H’ is waar de Tonganezen de bemanning benaderde met varkens en kokosnoten. ‘I’ toont de bemanning die op wacht stond. ‘K’ laat de woning van de koning zien. ‘L’ is de badplaats van de koning en edelen. ‘M’ is een tekening van lokale schepen. ‘N’ laat de lokale bevolking zien, hun manier van staan en zitten en hun kleding. ‘O’ toont de baai waar de koning woont, die de Nederlanders de Mariabaai noemden, naar de vrouw van de gouverneur-generaal van de VOC, Anthony van Diemen.

Neem contact op met Nationaal Archief voor hergebruik en auteursrechten.

Bronnen en literatuur

Posthumus Meyjes, De Reizen van Abel Janszoon Tasman en Franchoys Jacobszoon Visscher, ter nadere ontdekking van het Zuidland (Australië) in 1642 - 1644. (1919)