beschrijving beschrijving

Kustprofielen rond Ternate en Tidore

Afbeelding

Kustprofielen rond Ternate en Tidore

Jolinck, Heyndrick Dircxz.

Op 22 mei 1599 kwamen de schepen Amsterdam en Utrecht van de Tweede Schipvaart aan te Ternate. Het doel hier was om handel te drijven en zo kruidnagels te bemachtigen en om contact te leggen met de sultan van het Ternataanse rijk. In het journaal van de Amsterdam tekende stuurman Heyndrick Dirrecksen Jolinck deze kustprofielen van Ternate en de omliggende eilanden.

Linksboven een kustprofiel van Hiri (hier 'Hijrij') een klein bewoond eiland ten noorden van Ternate. Het toont het eiland in ongeveer noordoostelijke en noordelijke richting op ongeveer 7 mijlen afstand. Daaronder een profiel van Ternate zelf, met de 'stad Ternate' (Gamelame) aan de zuidkust, en de moskee, de oude Portugese Sint Pauluskerk en het oude Portugese kasteel aldaar.

Op de rechterpagina twee kustprofielen van de westkust van Tidore, met het dorp Mareko, getekend op 3 mijlen afstand wanneer de berg in noord en oostelijke richting ligt. Het tweede deel van het profiel toont tevens Halmahera (hier ‘Gilolo’ genoemd) zoals het opdoemt achter Tidore op de voorgrond. Daaronder het eilandje Mare, net ten zuiden van Tidore, zoals het eruit ziet op 3 mijlen afstand als het in oostelijke richting ligt. Rechtsonder, tenslotte, nog een profiel van de verder zuidelijk gelegen eilanden Makian en Moti.

Neem contact op met Nationaal Archief voor hergebruik en auteursrechten.

Bronnen en literatuur

Keuning, De tweede schipvaart der Nederlanders naar Oost-Indië̈ onder Jacob Cornelisz. van Neck en Wybrant Warwijck, 1598-1600 : journalen, documenten en andere bescheiden (1938-1951)