beschrijving beschrijving

Aanval bij Waisama, Buru, 17 februari 1653

Afbeelding

Aanval bij Waisama, Buru, 17 februari 1653

SvH / Nessel, Johannes (van)

Aanval bij Waisama op het eiland Buru, 17 februari 1653. Tijdens de Grote Ambonse Oorlog (1651-1656) kregen de leiders van de strijd tegen de VOC vanaf medio 1652 steun van vloten uit Makassar. Eind 1652 vernam Arnold de Vlamingh, de opperbevelhebber van de VOC-troepen in deze oorlog, dat er een Makassaarse vloot bij Waisama, op het eiland Buru, was aangekomen. Op de pentekening zien we de VOC-troepen langs een pad ten westen van de rivier optrekken naar de plaats waar de Makassaarse schepen liggen. De Makassaren worden na een hevige strijd van hun inderhaast opgeworpen verdedigingswerk verdreven, hun vaartuigen worden verbrand. De VOC-troepen trekken langs de rivier terug en verbranden onderweg het dorp. Een gedichtje rechtsboven prijst de overwinning.

Legenda: A sijn onse soldaten, B sijn onse landwaerd in marserende soldaten, C is vijands vesting die we winnen, D der vijanden vaertuigh die verbrand worden, E der vijanden negrij, F onse aftrekkende soldaten, G onse roejachten.

Onderdeel van een geïllustreerde manuscriptversie van Livinus Bor, Amboinse oorlogen, dat de gebeurtenissen van de Grote Ambonse Oorlog (1651-1656) beschrijft, en de daden van de VOC-opperbevelhebber in dit conflict, Arnold de Vlamingh van Oudshoorn, verdedigt en verheerlijkt.

Zie ook: Koninklijke Bibliotheek KW 75 D 23, na fol. 72v.

Neem contact op met Koninklijke Bibliotheek Brussel voor hergebruik en auteursrechten.

Bronnen en literatuur

Bor, Livinus, Amboinse oorlogen, door Arnold de Vlaming van Oudshoorn als Superintendent, over d'Oosterse gewesten oorlogaftig ten eind gebracht (1663)

Rumphius, Georg Everard, De Ambonse eilanden onder de VOC, zoals opgetekend in De Ambonse Landbeschrijving (2002)