beschrijving beschrijving

Gezicht op Cocos Eiland en Verrader Eiland

Afbeelding

Gezicht op Cocos Eiland en Verrader Eiland

Colijn, M. / Anoniem / Anonymous

Gezicht op Cocos Eiland en Verrader Eiland.

Linksboven: 1616 / Majus.

Middenboven: Door Iacob le Maire.

Rechtsboven: fol. 39. / 1616 / Majus.

Middenonder: Numero 3.

Op de prent is te zien hoe de inwoners van Verraders Eiland het schip de Eendracht met stenen belagen omdat ze onder de indruk zijn van de hardheid van het hout waar het schip van gemaakt is. De Hollanders voelden zich geïntimideerd en schoten met musketten. Hierop kreeg het eiland de naam 'Verraders Eiland'. De dagen ervoor was het contact redelijk goed verlopen.

De reis van Schouten en Le Maire werd in 1615 uitgerust door de vader van Le Maire voor de Australische Compagnie. Deze compagnie probeerde het octrooi van de VOC te omzeilen door een andere route naar Indonesië te vinden. Dit lukte Schouten en Le Maire door om Vuurland heen te zeilen, in plaats van door de straat Magelaen. Ondanks hun ontdekkingen was hun reis niet erg succesvol: eenmaal in Batavia werden ze niet geloofd en het overgebleven schip, de Eendracht, werd met lading in beslag genomen.

Cocos Eiland heet tegenwoordig Tafahi, Verraders Eiland wordt nu Niuatoputapu genoemd. Beide eilanden maken deel uit van het koninkrijk Tonga.

Cf. Universiteitsbibliotheek, Amsterdam, inv. nr. O 67 51, na p. 44.

Neem contact op met Koninklijke Bibliotheek voor hergebruik en auteursrechten.

Bronnen en literatuur

Herrera y Tordesillas, Antonio, Nievvve vverelt, anders ghenaempt VVest-Indien. (1622)