beschrijving beschrijving

Verovering van Boano, 22 december 1652

Afbeelding

Verovering van Boano, 22 december 1652

SvH

Verovering van Boano, 22 december 1652. In de Grote Ambonse Oorlog (1651-1656) behoorde de sengaji van het eiland Boano, ten westen van Seram, tot de tegenstanders van de VOC. De lokale rivaal van de sengaji zocht daarom de samenwerking met de VOC op. Deze afbeelding toont hoe de VOC-troepen en hun lokale bondgenoten het bergfort van de sengaji zonder tegenstand innamen. Ook waren groepen vluchtelingen uit West-Seram, die zich beneden aan die berg hadden gevestigd, hun dorpen ontvlucht voor de VOC-troepen aankwamen. De dorpen werden in brand gestoken.

Na deze overwinning zou de lokale bondgenoot van de VOC plotseling overlijden en trokken de aanhangers van de sengaji opnieuw de bergen in; in januari zouden VOC-troepen ze nogmaals verslaan.

De eilanden zijn hier vanuit het noordwesten afgebeeld. Een groot deel van het eiland lijkt niet of bijzonder schetsmatig weergegeven. We zien de VOC-troepen op de tekening door het grillige landschap met zijn vele bergforten trekken. Linksboven op het eiland (aan de zuidoostkust van het eiland) is een klein driehoekig VOC-fort te zien.

Het gedichtje rechtsboven prijst de overwinning.

Legenda: 1 Comp’s schepen, 2 plaets waer d’onse landen, 3 is Outhoorn tot de negrij der Kambellers en Lyssydiers marserende, 4 is den superintendent en Keler den berg op en vesting inrukkende, 5 is vijands vesting, 6 is de grote negrij der inlandren.

Onderdeel van een geïllustreerde manuscriptversie van Livinus Bor, Amboinse oorlogen, dat de gebeurtenissen van de Grote Ambonse Oorlog (1651-1656) beschrijft, en de daden van de VOC-opperbevelhebber in dit conflict, Arnold de Vlamingh van Oudshoorn, verdedigt en verheerlijkt.

Neem contact op met Koninklijke Bibliotheek Brussel voor hergebruik en auteursrechten.

Bronnen en literatuur

Bor, Livinus, Amboinse oorlogen, door Arnold de Vlaming van Oudshoorn als Superintendent, over d'Oosterse gewesten oorlogaftig ten eind gebracht (1663)

Rumphius, Georg Everard, De Ambonse eilanden onder de VOC, zoals opgetekend in De Ambonse Landbeschrijving (2002)

Rumphius, Georg Everard, Ambonsche Historie (1910)