beschrijving beschrijving

Kaart van de Sint Michielsbaai

Afbeelding

Kaart van de Sint Michielsbaai

Geerts, S.

Titel Leupe: Plan van de St. Michiels Bay.

Zoals kapitein-ter-zee Cornelis Schrijver al in 1737-1738 aanvoerde, was de tegen zijn zin gekozen ligging van de nieuwe versterking op de punt aan de oostzijde van de Sint Michielsbaai ongunstig: de batterijen konden vandaar niet het iets westelijker gelegen strand bestrijken, waar een eventuele landing zou kunnen plaatsvinden, maar vormden wel een gemakkelijk doelwit voor beschietingen vanuit zee. Volgens hun resolutie van 9 oktober 1743 diende volgens de Staten-Generaal dan ook een alternatieve opzet te worden uitgevoerd, die op een iets westelijker gelegen locatie weer voorzag in een stervormige lage batterij met vierkante middentoren naar

vermoedelijk

een ontwerp van Jacob Ribbius. Deze is in ‘niet volboude’ vorm te zien op deze kaart van de Sint Michielsbaai door S. Geerts uit 1754 , met bij de inzet van een ‘sthæriographische tekeninge’ de tegenstrijdige aantekening dat de batterij was ‘aangelegt A:o 1744’. In werkelijkheid was er in de tussenliggende jaren met tussenpozen wat gewerkt aan de nieuwe versterking, maar tot voltooiing was het nooit gekomen. Zie ook Geerts’ kaart van de vergelijkbare situatie in de Piscaderabaai op VEL607.

Het noorden is linksboven.

Schaalstokken van 60 Roeden Rijnlandsch = [ca. 1 : 590] / [inzetkaart] 10 Roeden Rijnl: = [ca. 1 : 220].

Neem contact op met Nationaal Archief voor hergebruik en auteursrechten.

Bronnen en literatuur

Heijer, H. den, Grote Atlas van de West-Indische Compagnie = Comprehensive Atlas of the Dutch West India Company, II, de nieuwe WIC 1674-1791 = the new WIC 1674-1791 (2012)